Hoe toegankelijk is het sociaal domein van Winterswijk?
Angelique zoekt extra geld voor kinderen om te sporten
Angelique is een vrouw van 37 jaar. Ze heeft een licht verstandelijke beperking. Ze woont alleen. Maar ze heeft wel begeleiding. Ze had vroeger een pleegmoeder. Angelique helpt haar nu.
Angelique heeft sociaal werk. Ze werkt via Hameland. Hameland helpt mensen zoals Angelique met werk. Ze werkt bij een bedrijf in de buurt van Winterswijk. Zij rijdt op een scooter naar haar werk.
Angelique kan goed vertellen. Ze kan uitleggen wat zij graag wil. Andere mensen begrijpen haar goed. Daarom zien anderen soms niet dat ze een licht verstandelijke beperking heeft.
Angelique vindt het leuk
Angelique vindt het leuk om een vraag te verzinnen. ‘Ik ga de gemeente een beetje voor de gek houden’, zegt ze. Dat vindt ze leuk. Angelique bedenkt deze vraag: ‘Mijn pleegmoeder van vroeger zorgt nu voor twee pleegkinderen. Ik help haar af en toe. Ik maak me alleen zorgen over de kinderen.’ Ze zegt: ‘De kinderen moeten na school naar de sport kunnen. Anders worden ze vervelend in huis. Er is alleen niet genoeg geld. Wat kunnen jullie doen?’
Angelique maakt een afspraak via de telefoon
Angelique kan in de ochtend langskomen bij De Post. Zonder een afspraak te maken. Maar ze werkt in de ochtend. Dus belt Angelique voor een afspraak. Later moet ze de afspraak verzetten. Ze kan toch niet op het afgesproken moment. Daarom belt ze nog maar eens. Ze maakt makkelijk een afspraak bij de Post.
Angelique weet waar ze moet zijn. Ze gaat naar binnen. Ze gaat met haar begeleider aan een tafel zitten. Na een paar minuten zijn ze aan de beurt.
Een mevrouw komt naar Angelique toe. Ze stelt zich voor. Dan neemt ze Angelique en haar begeleider mee naar een aparte kamer. De mevrouw vraagt: ‘Wat voor hulp wil je?’ Angelique zegt: ‘Ik heb het al uitgelegd aan de telefoon.’
Angelique vindt het raar dat ze het nog eens moet vertellen. Maar de mevrouw vraagt haar toch om het nog eens te vertellen.
Angelique krijgt twee formulieren
Angelique wil hulp voor de pleegkinderen. Ze moet geld krijgen. Dat kan via de bijzondere bijstand. Maar verdient de pleegmoeder te veel? Dan kan ze ergens anders om geld vragen. Dat kan dan bij het Nationaal Sportfonds. Het Sportfonds helpt mensen zodat ze kunnen sporten.
Angelique krijgt twee folders. De ene folder gaat over bijzondere bijstand. En over mensen die niet veel geld verdienen. De andere gaat over gelukkig zijn, gezondheid, opgroeien en opvoeden. Er staat informatie in over de Formulierenbrigade. De Formulierenbrigade helpt mensen met het invullen van papieren.
In het kort: de mevrouw nam Angelique serieus. Maar ze had meer kunnen vragen
‘De informatie was duidelijk’, zegt Angelique. Ze weet welke informatie ze aan haar pleegmoeder moet geven. ‘Snappen we de folder niet? Dan kunnen we naar het spreekuur’, vertelt ze.
De mevrouw luisterde goed. Ze had tijd voor Angelique. Ze was vriendelijk. Ze nam Angelique serieus. Ze legde alles ook goed uit. Ze praatte rustig. Angelique heeft alles begrepen. Ze is blij. Angelique zegt: ‘Ze kon nog wat vragen over de kinderen. Ook vroeg ze niet: waar woont het gezin? Waarom zijn de kinderen vervelend? Wat vindt de pleegmoeder van deze vraag? En waarom was de pleegmoeder er zelf niet? Allemaal vragen die ook best belangrijk zijn!’